سفارش تبلیغ
صبا ویژن

پوشش گیاهی     16

کلمنده

در بخش پیشین در باره ی خیار سرد و خیار گرم سخن گفتیم اما در مزرعه ی لاله علاوه بر آن دو مورد ، موارد دیگری نیز گیاه می روید که از همان خانواده است .

کلمنده یا خیار تارَک  یکی از آنان است که تخم آن را مثل تخم خیار گرم ، چند روز در آب خیس کرده و با خاکستر می آمیزند و می کارند . محصول این گیاه به دلیل پیچاپیچ بودن ، به خیار چنبر نیز معروف است . خیار چنبر را در بنار به عنوان تفننی می کارند و تا کنون کسی مزرعه ای را برای کشت آن اختصاص نداده است .  گاهگاهی در برخی مزارع ، خیار گرم ( کرکو و خیار زرد ) به فروش رفته اما در بنار کسی در مزرعه خیار چنبر نفروخته است . بوته ی آن نیز مانند هندوانه است و روی زمین پیش روی می کند .

دسمبو

دستنبو که به گویش محلی به آن  دسمبو می گویند گاه گاهی به صورت اتفاقی در مزارع می روید . این گیاه نادر است و میوه ای خربزه مانند دارد که فوق العاده خوش بو و معطر است  به گونه ای که صاحب آن حیفش می آید آن را بخورد و معمولا در دست می گیرد . دستنبو وقتی می رسد ، پوستی زرد  رنگ با چندین ترک دارد و به راحتی در یک دست جا می شود . بوته ی دستنو نیز مثل بوته ی هندوانه اما با برگ های ریزتر است .  از چند دهه پیش در باره ی دستنبو شعری در میان مردم رایج بود که مهندس احمد زمانی آن را یاد آوری کرده و نوشتند :  

یار دستنبوی دستم داد و دستم بوی دستنبوی دست او گرفت
ای به قربان همان دستی که دستنبوی دستم داد و دستم بوی دستنبوی دست او گرفت
با سپاس از ایشان ، با وجودی که اصل شعر را به یاد نمی آورم ، اجازه می خواهم که آن  را به این صورت ویرایش  کنم  :

یار دستنبوی دستم داد و دستم بویِ دستنبو  گرفت

 ای به قربانِ همان یاری که دستم بویِ دستِ او گرفت

خیار گرگو

 نقطه ی مقابل دستنبو ، هندوانه ی ابوجهل یا حنظل است که در گویش مردم بنار آب شیرین به خیار گرگو معروف است . بوته ی آن نیز مثل بوته ی هندوانه ولی ریزتراست و در چم و دور از مزرعه ی هندوانه می روید . شکل میوه ی آن بی کم و کاست شبیه هندوانه است ولی مانند دسمبو کوچک است و به راحتی در یک دست قرار می گیرد . خیار گرگو به دلیل تلخی فوق العاده ای که دارد ، قابل استفاده نیست ولی مانند بسیاری از گیاهان دیگر ،  مصرف دارویی دارد . 





تاریخ : پنج شنبه 95/8/13 | 7:5 عصر | نویسنده : بنارانه | نظرات ()
.: Web Themes By Akj :.