پوشش گیاهی 13
سوتک
سوتک گیاهی است که معمولا در زمین های نرم می روید . این گیاه بیشتر در حاشیه های آب و یا در چم رودخانه از دیگر جاها بیشتر است . سوتک بدون ساقه است و تنها چند برگ نازک و باریک مانند برگ سیر اما حدود بیست سانتیمتر دارد . ریشه های انبوه این گیاه باعث می شود تا آفتی جدی برای جالیز های هندوانه باشد . سوتک ریشه های باریکی دارد که در مسیر خود به چند رشته تقسیم می شود . کشاورزان برای ریشه کن کردن آن ، برگ های آن را جمع کرده و آرام آرام از زمین نرم بیرون می کشند تا با ریشه بیرون بیاید اما چند روز نگذشته دوباره می روید . ریشه های نازک سوتک به هسته ای متصل است که تقریبا شبیه هسته ی خرما اما جمع و جور تر است و پوستی نازک و سیاه آن را پوشانده است . این هسته ی تلخ ، یکی از مهم ترین داروهایی است که زنان روستا پس از آداب و ترتیبی خاص ، برای نوزادان استفاده می کردند .
مور ( mowr )
مور از گیاهانی است که در جاهایی که آب فراوانی باشد ، می روید .، می خزد و پیش روی می کند . به همین جهت در زمین های بنار سلیمانی که فاریابی است مور به فراوانی یافت می شد . زنان بنار آب شیرین به صورت دسته جمعی هر روز به بنار سلیمانی می رفتند و چوقه های خود را از مور ( فریز – چمن ) می انباشتند و برای دام های خود آذوقه می آوردند . مور به واسطه ی داشتن ریشه های انبوه ، پس از بریده شدن دوباره می روید به همین دلیل از گیاهان هرز برای محصولات کشاورزی محسوب می شود . این گیاه نه تنها ریشه هایش را به دور ریشه های سایر گیاهان می تند و میدان را برای همنشینان غیر خودی تنگ می کند ، بلکه با برگ های نازک و انبوه خود نیز سعی می کند تمامی سطح زمین را یک دست در اختیار بگیرد . مردم معتقدند که این گیاه نم آب را بر می چیند و زمین را زودتر از معمول تشنه می کند . مور به خاطر رویش انبوه در یک جا ، گیاهی دلخواه برای دامداران است . مور چند دهه است که در زمین های بنار آب شیرین بیش از پیش می روید .
دوستانی که مایلند در باره ی گیاهان زیر ، مطالبی بنویسند و آنان را به دیگران بشناسانند ، مطالب را نوشته و به دست ما برسانند تا در وبلاگ گذاشته شود :
اوشه / هلپه / چیش بغیض / رواتروک / زیره / سمبا / موش کورک / تهلیزک / خارخاروک / زاته / گل سر زردو / گل گوور / گوش بره / گزگزوک / گوش گوور / علف بلندو / علف نرموک / سلنج / کنگر / پیدم / جوسال