حیوانات     1      -   حیوانات اهلی    1 

سگ  -  قسمت اول 

جانوران وحشی و اهلی ، هر دو به نوعی در زندگی مردم روستا نقش های مثبت یا منفی داشته اند . نقش سگ در زندگی مردم از ابتدای بشریت تا کنون غیر قابل انکار است . نقاشی و نگاره هایی که از انسان های نخستین به دست آمده ، وجود سگ در کنار انسان را نشان می دهد .

« نقوش و مجسمه های سگ نخستین بار در روی سفال های شوش مربوط به دوره های پیش از تاریخ دیده شده که به شکل سگ شکاری باریک اندام نقش گردیده ، در لرستان نیز ضمن اشیاء مکشوفه مجسمه های گلی کوچک از سگ گله پیدا گردید. نقش سگ با قلاده روی نقوش برجسته آرامگاه مرآ در سکره پیدا شد . سگ در نزد اقوام قدیمه ملل مشرق جاه و منزلتی داشته و در عداد جاندارهای با وفا و سودمندی بوده است که جهت حفظ زراعت و مواشی از حیوانات درنده و رباینده از اواستفاده می نموده اند و همانطور که برای پرورش و نوازش اسب همت می گمارند ، به این حیوان با وفای قانع نیز توجهی مبذول می داشته اند. همانطور که گفته شد ضمن نقوش آشوری ها و بابلی ها و همچنین در آثار فراعنه مصر مربوط به هزاره های سوم و چهارم پیش از میلاد  ( از سلسله چهارم تا دوازدهم ) نقش سگ دیده شده است . در کتاب مذهبی اوستا از این حیوان نام برده شده و به نگهداریش توصیه گردیده است . ضمن نوشته های مورخین قدیم منجمله هرودوت منعکس است که سگ های شکاری خوب از نژاد سگ های هندی مخصوصا در بابل تربیت نموده و به دربار می فرستاده اند . »/  پایتخت های شاهنشاهان هخامنشی . علی سامی.ص112 – 114

 نقش سگ طوری است که بدون تردید ، در گذشته ای نه چندان دور در بنار آب شیرین ، تمام خانه ها ، حد اقل یک قلاده سگ را نگه می داشتند . درست است که برای صاحبان احشام ، سگ وجودی غیر قابل حذف داشته ولی در روزگاری که دیوار های خانه های مردم ، پرچینی از خار بود ، وجود سگ به عنوان نگهبان لازم بود . سگ از جانورانی است که به لقمه ای قانع است و تا پای جان وفادار . در افسانه ها و باورهای بنار ، وجود حیوانات گوناگون مخصوصا سگ نقش پررنگی دارد که همین بیانگر اهمیت آن حیوان نزد مردمان پیشین است . بسیاری از داستان ها بر پایه ی این حیوان شکل گرفته و معمولا در تمامی حوادثی که بر روستا می رود ، نقشی پنهان یا آشکار دارد . در باورهای مردم بنار آب شیرین و فرهنگ عامه ی روستا ، داستان ها ، ضرب المثل ها و کنایاتی در باره ی سگ وجود دارد که گاه ضد نقیض نیز هستند . مجموعه ی این باورها  ، در کتاب «  باورهای مردم بنار آب شیرین » جمع آوری شده که به یاری خداوند بزرگ ، در آینده به چاپ خواهد رسید اما در اینجا به نمونه ای از آن باورها اشاره می کنم :

قبلاً روباه در روستا زندگی می کرد و سگ در بیرون از روستا بوده است . یک شب سگ به روباه می گوید: ما یک مریض داریم و در بیابان چیزی نیست که به او بدهیم. چندروز اجازه بدهید تا جایمان را عوض کنیم و ما به روستا بیاییم . به محض این که بیمارمان خوب شد، بر می گردیم. روباه قبول می کند وجای خود در روستا را به سگ می دهد. بعد از آن ماجرا ، سگ بر نمی گردد و روباه هر شب کنار روستا می آید وبا صدای بلند و کشیده ای می گوید : مریضتان خوب شد یا نَ َ َ َ َ َ َ؟ وسگ باعصبانیت می گوید: نَ نَ نَ نَ  و او را فراری  می دهد       .





تاریخ : دوشنبه 95/5/11 | 6:33 صبح | نویسنده : بنارانه | نظرات ()
.: Web Themes By Akj :.